Boek update #1: Waarom een boek over de plaskrul?
De krul in Amsterdam, het is niet het meest sexy onderwerp waar je je tijd aan kunt besteden. Toch doe ik dat met veel plezier en toewijding. Waarom maak ik een boek over de plaskrul in Amsterdam? Je leest het in dit blog.
Boek over de plaskrul in Amsterdam
De plaskrul: weinig mensen kennen hem, veel mensen gebruiken hem. Je zou het niet zeggen, maar de krul hoort in hetzelfde rijtje thuis als de Amsterdammertjes, coffeeshops en de Nachtwacht. De krul is namelijk een typisch Amsterdams ontwerp dat 150 jaar geleden in het leven werd geroepen. Toch staat de krul op het punt om uit het straatbeeld te verdwijnen. De gemeente Amsterdam wil de stad toegankelijker maken en in dat beeld, daar hoort de krul niet thuis. Zodra ik dit las wist ik het: de krul moet vereeuwigd worden in een boek voordat het te laat is.
Dat is voor mij de voornaamste reden om een boek te maken over de krul. Ik wil een eerbetoon geven aan de krul voordat het uit het straatbeeld is verdwenen. Daarom is het boek gevuld met prachtige, grappige, leuke en interessante foto’s over de krul. Maar in het boek vind je nog veel en veel meer.
Rijke geschiedenis, ontucht en plasongelijkheid
Naast dat de krul een hartstikke fotogeniek onderwerp is en een uniek ontwerp heeft, heeft het ook een rijke en belangrijke geschiedenis. De stad heeft namelijk al eeuwenlang hetzelfde probleem: de wildplasproblematiek. Je wilt niet weten hoe de gemeente Amsterdam er in de loop der eeuwen mee heeft geworsteld. Zelfs tot op de dag van vandaag kan de gemeente er geen grip op krijgen en zorgt het probleem voor veel overlast. De krul biedt hierin een belangrijke oplossing. In het boek vertel ik je alles over de geschiedenis van de krul, het ontstaan van het urinoir en laat ik zien hoe het urinoir zich in de jaren heeft ontwikkeld. En ja, het is echt ontzettend interessant!
Wist je bijvoorbeeld ook dat de gay community groot fan was van de krul? Er werd namelijk niet alleen in geplast… De krul is zelfs ontworpen om het een en ander te ontmoedigen. Ook over dit onderwerp lees je meer in het boek.
Het onderwerp plasongelijkheid vind je ook terug in het boek. De vrouw was lange tijd niet op straat te vinden. Het openbaar toilet was gemaakt voor de man die zijn werk op straat had. Ondanks dat er tegenwoordig meer gelijkheid is tussen man en vrouw en de gemeente het onderwerp ontzettend belangrijk vindt, zie je dat tot op de dag van vandaag niet terug in het straatbeeld. In het boek lees je hoe dat precies zit en waarom dat zo is.
Blijf op de hoogte
Dit is slechts een klein tipje van de sluier. Het boek is gevuld met prachtige foto’s, leuke en interessante informatie en feitjes en weetjes. Bestel het boek in de shop.
Ontzettend gaaf! Helaas is het boek mijlenver buiten mijn budget en daar zouden dan ook nog porti naar Brazilië bijkomen, want daar woon ik.
Ik moet maar tevreden zijn met het inkijkexemplaar, bedankt dat ik dát dan tenminste mag bekijken.
Groet,
Jan Oldenburg