Gezeik in Amsterdam in Z! – De Amsterdamse straatkrant
Gezeik in Amsterdam staat nu in de Z-Krant, de Amsterdamse straatkrant. De verkopers van de Z! Krant zijn dakloos. Laat dit nou een groep zijn waarvoor de krul héél belangrijk is. Lees hieronder het interview terug.
Met dank aan Ewart Tamminga voor het interview en Gaia Cozijn voor de fotografie!
Waarom heb je een boek gemaakt over de Amsterdamse plaskrul?
In 2020 las ik in Het Parool dat alle plaskrullen in Amsterdam gaan verdwijnen. Toen ik dat op mij liet inwerken kon ik het eigenlijk niet geloven. De plaskrul hoort bij het straatbeeld van Amsterdam. In het bericht stond ook dat het om een uitsterfbeleid zou gaan, maar zekerheid heb je natuurlijk niet. Het bericht deed mij uiteindelijk besluiten om alle nog aanwezige krullen te fotograferen en ze op deze manier vast te leggen als een stuk geschiedenis van Amsterdam.
Waarom gaan de krullen verdwijnen?
De belangrijkste reden is dat ze alleen voor mannen zijn. Vrouwen en gehandicapten kunnen geen gebruik maken van een plaskrul. Er is voor gekozen om in Amsterdam meer MVG-tolletten te plaatsen. MVG staat voor man-vrouw-gehandicapt. Ik ben het hier helemaal mee eens, want er zijn veel te weinig voor iedereen toegankelijke openbare toiletten in de stad. Echter, de plaskrul hoeft daarom niet weg. Een deel van de gebruikers zal waarschijnlijk niet naar de MVG-tolletten gaan, eenvoudigweg omdat je soms even moet wachten voordat je er gebruik van kunt maken en omdat het geld kost. Juist mensen die op straat leven gebruiken de plaskrul vaak. Een andere reden om plaskrullen af to breken is herinrichting van de openbare ruimte of klachten over de stank.
Jij hebt alle krullen in Amsterdam gezien. Welke is je favoriet?
Absoluut de krul in het Oosterpark, dat is de enige half- hoge krul die er nog is in Amsterdam. Het leuke daarvan is dat je gewoon rond kunt kijken terwijl je staat te plas sen. Helaas gaat ook juist deze krul binnenkort weggehaald worden, Jammer voor mij, maar ook voor een grote groep gebruikers die dagelijks aanwezig is in het Ooster park. Er komt een MVG-toilet voor in de plaats, maar had graag gezien dat deze plasknul desondanks zou blijven. Het is een toegevoegde waarde in het park.
Het plaatsen van een MVG-toilet hoeft er niet toe te leiden dat de krul automatisch verdwijnt. Op de Appeltjesmarkt komt een MVG-toilet en blijft de plas krul, omdat die veel gebruikt wordt door mensen die op straat leven.
In je boek staan alle plaskrullen van Amsterdam, terwijl die op dat moment ook echt gebruikt werden. Was dat gemakkelijk te fotograferen?
Nou, dat was inderdaad een van mijn uitgangspunten. Ik wilde de plaskrullen op de foto terwijl ze gebruikt werden. Soms had het wat voeten in de aarde. Boven de krul op de Oudezijds Voorburgwal zag ik ooit een paraplu uitsteken. In de hoop dat dat nog een keer zou gebeuren, opdat ik het kon fotograferen. ging ik op een regenachtige dag terug. Het heeft mij vier uur gekost. maar het is gelukt.
Er zitten ook best hilarische foto’s tussen. Op Koningsdag bijvoorbeeld stonden er twee mensen tegelijk te plassen. Op die foto zie je dus twee paar voeten in de krul. Of die keer dat iemand buiten de krul stond wild te plassen en zijn hele hebben en houwen uitgebreid aan iedereen stond te showen. Die foto staat ook echt in het boek. Je ziet op drukke dagen, zoals Koningsdag, enorme rijen voor de plaskrul staan. Soms staan mensen te plassen met een biertje in de hand.
Denk je echt dat ze op termijn allemaal verdwijnen?
Ik hoop van niet. De plaskrul hoort bij de stad en zorgt voor veel minder overlast door wildplassen. Hij is door de gemeente Amsterdam ontworpen. Er staan er nu nog 37. Ik denk dat ze op termijn allemaal verwijderd zullen worden. Veel mensen vinden het maar vieze stinkdingen. Ze staan er niet bij stil dat de plaskrul al sinds 1880 onderdeel is van het Amsterdamse straatbeeld.