Sanisette in Parijs: een gratis zelfreinigend toilet
Daar waar Amsterdam faalt op het gebied van voldoende plasgelegenheden voor iedereen, daar heeft Parijs al ruim 40 jaar de Sanisette: een toilet voor zowel mannen als vrouwen.
Sanisette in Parijs
Een Sanisette is een zelfreinigend toilet voor zowel mannen en vrouwen. Er zijn ongeveer 400 sanisettes in de stad aanwezig en worden zo’n drie miljoen keer per jaar gebruikt. De stad huurt de sanisettes van JCDecaux. JCDecaux is het bedrijf die de sanisette heeft ontwikkeld en beheert. Per jaar kost het de stad zo’n 6 miljoen euro. De sanisette werkt als volgt:
Allereerst kijk je of het toilet vrij is. Dit kan je zien op het controlepaneel links naast de ingang. Als het toilet vrij is, druk dan op de grote knop. De deur gaat vervolgens open. Je loopt naar binnen, de deur sluit zich en je bent klaar om je behoefte te doen. Nadat je uit het toilet loopt sluit de deur zich en treedt de zelfreiniging in werking. Dit kan enkele minuten duren. Als het toilet klaar is met reinigen gaat het groene lampje weer branden waardoor het toilet weer bruikbaar is.
Wacht niet te lang met je boodschap. Na een bepaalde tijd zal de deur zich vanzelf weer openen. Hiermee willen ze voorkomen dat er bijvoorbeeld in geslapen wordt of dat er andere dingen worden gedaan dan de menselijke behoefte. De sanisette is in Parijs gratis te gebruiken.
Laatste plaskrul in Parijs
Door de komst van de Sanisette zijn de 1200 plaskrullen uit Parijs verdwenen. Er staat er slechts nog één en die heb ik gefotografeerd. Daar kan je in dit artikel meer over zien en lezen.
MVG in Amsterdam
Amsterdam heeft in de jaren ’80 geprobeerd om de sanisette te introduceren. Slechts enkele exemplaren zijn er geplaatst, waaronder op het Damrak bij de Beurs van Berlage. Echter is Amsterdam nooit overgegaan op de sanisette vanwege de hoge kosten die eraan verbonden zijn. Het idee werd van tafel geveegd.
Amsterdam wil meer en meer MVG-units introduceren in de stad. MVG staat in dit geval voor Man-Vrouw-Gehandicapten. Op het moment van schrijven staan er vier zogenaamde MVG-units in de stad, waaronder op het Leidseplein, Koningsplein en in het Sarphatipark. Het plan van de gemeente Amsterdam is om in de toekomst steeds meer van deze MVG-units in het straatbeeld te plaatsen. Dit gaat helaas ten kosten van de plaskrul.