Primeur: urinoir in plaskrul Westerkerk Amsterdam – UPDATE
Het is vaak de eerste kennismaking met de krul: de stank. De gemeente is gestart met een pilot om de stank van de krul te voorkomen, namelijk door een urinoir in de dubbele krul van de Westerkerk te plaatsen.
Update week 31 2023: de urinoirs zijn verwijderd. Er wordt weer ouderwets in het gootje geplast. Blijkbaar is de test niet geslaagd, De urinoirs bleven verstopt raken en schoonmakers van de gemeente weigerden de urinoirs schoon te maken.
Neus dicht
Het ontwerp van de krul is al bijna 150 jaar lang hetzelfde; een gietijzeren hek in de vorm van de gulden snede. Je loopt naar binnen, plast tegen de stenen plaat aan en de urine loopt het riool in. De blaas is geleegd op een plek waar het kan en mag. Iedereen tevreden, zou je zeggen. Toch is er één groot nadeel: de stank.
Veel mensen hebben last van deze penetrerende stank. Denk aan voorbijgangers of mensen die bij een krul in de buurt wonen. Ook de Westerkerk heeft last van de stank. De Westerkerk is niet blij met de dubbele krul zo dichtbij het Homomonument. Begrijpelijk.
Urinoir in plaskrul Westerkerk
Daarom heeft de gemeente Amsterdam een nieuwe pilot bedacht: een urinoir in de krul. De gemeente is hierbij een samenwerking aangegaan met Bio Compact, een bedrijf dat onnodig waterverbruik in de sanitaire ruimte wilt voorkomen. Bio Compact heeft namelijk een watervrij urinoir in het assortiment waarmee stank volledig kan worden volkomen. Het urinoir maakt hierbij gebruik van een slimme techniek die stank voorkomt (zie het filmpje). Waar loopt de urine nu heen, hoor ik je zeggen? De urine loopt nu tussen de composieten plaat en de stenen plaat het riool in in plaats van via een gat in de grond.
Dit zou dé oplossing kunnen zijn voor het stankprobleem van de krul. Half mei werden er twee RVS urinoirs geplaatst in de dubbele krul naast het Homomonument als pilot tegen stankoverlast.
Verstopt
Opgelost, zou je zeggen! Helaas werkt het in de praktijk net iets anders. Men gooit namelijk veel troep in de krul, bijvoorbeeld papieren doekjes door taxichauffeurs die hygiene hoog in het vaandel hebben. Het RVS urinoir heeft ook nog geen goed roostertje om verstopping te voorkomen. Hierdoor raakt het urinoir verstopt. Met de hoeveelheid mensen die dagelijks in deze krul plassen, lopen beide urinoirs al snel over. Dag is geen fraai gezicht…
Normaliter houden de schoonmakers van de gemeente Amsterdam dit netjes schoon, zoals hier te lezen is. Gewapend met een hogedrukspuit en een geurend schoonmaakmiddel maken ze de krul spik en span. Je behoudt hiermee altijd een bepaalde afstand. Met het ondergelopen urinoir wordt afstand houden niet meer mogelijk. Je moet met de handjes het urinoir in om de ontstopping te verhelpen. Daar hebben veel schoonmakers niet voor getekend en daarom maken ze dit urinoir niet schoon. Wat zou jij doen?
Eerste verandering in 150 jaar
Zoals ik al zei: op papier is dit een gouden idee. In de praktijk loopt het helaas iets anders. De gemeente gaat nu in gesprek met de schoonmakers om te kijken of hier nog winst te behalen valt. Tegelijkertijd gaat Bio Compact kijken naar een oplossing om een verstopping beter te kunnen voorkomen.
De krul is al 150 jaar hetzelfde gebleven, maar mocht deze pilot als succesvol worden gezien, dan zal je waarschijnlijk veel meer krullen zien met een urinoir. Wart vind jij daarvan? Laat het mij weten in de reacties!
Klep
De gemeente had al eerder het idee om de stank van urine tegen te gaan, namelijk om een klep te plaatsen op de plek waar de urine het riool in loopt. Het zou een eerste test zijn om de stank van urine te verminderen en/of te voorkomen. Een krul op de Wallen zou het testmodel zijn. Helaas is dit plan nooit gerealiseerd. De firma Cornelisse, die in 2006 alle krullen van een opfrisbeurs heeft voorzien, houdt ermee op. Daarmee kwam de test van een klep helaas te vervallen.
Boek over de plaskrul
Ik maak als fotograaf een boek over de krul in Amsterdam. Het boek zal niet alleen prachtige foto’s bevatten van de krul, maar ook een hoop informatie vertellen. Het ontstaan, onderwerp, ongelijkheid, schoonmaak: het komt allemaal aan bod. Wil je op de hoogte gehouden worden? Volg mij dan op social media: