VLOG: Plaskrul kerkhof in Amsterdam – Vergane glorie
Ik bracht een bezoek aan een bijzondere plek, namelijk aan het plaskrul kerkhof van Amsterdam. Er staan hier 11 plaskrullen opgeslagen, waaronder drie Van Der Meij krullen. Het zijn plaskrullen die zijn weggehaald door stankoverlast of herinrichting en ze staan hier allemaal elkaar.
Van der Meij
Op dit plaskrul kerkhof staan 8 krullen zoals we die nu op straat tegenkomen, maar er staan ook 3 Van Der Meij krullen. Dat is bijzonder, want ze zijn ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School. Het is ontworpen door Joan van der Meij in 1916, de ontwerper die ook het Scheepvaarthuis heeft ontworpen,
De Van der Meij krul heeft een bijzonder detail. De Van der Meij krul staat op handen en voetjes en de huidige krul heeft dat niet. Er is nog een belangrijk verschil. op de huidige krul zien we de klavertjes terugkomen, maar de Van der Meij krul heeft de drie kruisjes van Amsterdam.
Zoals je kan zien is een Van Der Meij krul ook vele malen groter dan de huidige krul en er kunnen ook twee mensen tegelijkertijd in plassen. Hij is niet alleen veel hoger, hij is ook veel breder en massaler.
Hans de Tweede
Wat je bij de piskrullen in de stad vaak tegenkomt zijn teksten van Hans de Tweede. Hans De Tweede heb ik geïnterviewd voor het boek en hij vertelt waarom hij deze teksten op de krullen schrijft. Zelfs op het kerkhof vind je zijn teksten terug.
Boek over de plaskrul
Ik weet dat heel veel mensen mij voor gek verklaren, omdat ik een fotoserie en een boek maak over de plaskrul in Amsterdam. Het is natuurlijk helemaal geen sexy onderwerp. Maar het is een heel mooi stukje Amsterdamse geschiedenis, het staat op het punt om te verdwijnen en ze zien er natuurlijk prachtig uit. Het is een heel mooi ding wat je op straat tegen kunt komen.
Voor mij is het daarom extra bijzonder dat ik op zo’n plek als deze mag staan. Je ziet er 11 bij elkaar op een kerkhof. Dat is natuurlijk uniek en een hartstikke leuk beeld van het boek. Wat vind jij van dit plaskrul kerkhof?