Koningsdag: lange rijen voor de plaskrul Amsterdam
Hieperdepiep hoera! Het is 27 april, de koning is jarig. Na twee jaar zonder festiviteiten door het corona-virus hadden we eindelijk weer de kans om de verjaardag van Koning Willem te vieren. Naast feestvieren werd er ook geplast, heel veel geplast. Deze Koningsdag liet zien dat de plaskrul bittere noodzaak is.
Lange rijen voor plaskrul
De dag begon rustig met de vrijmarkt. Ik was ‘s ochtends al zeer vroeg aanwezig om de opbouw van de vrijmarkt in beeld te brengen. Dit deed ik op het Haarlemmerplein. De opbouw bracht ik samen met de plaskrul in beeld. Ik wil bijzondere gebeurtenissen vastleggen samen met de plaskrul om te laten zien dat de krul belangrijk is, dat de krul behoort tot het straatbeeld. Dat heeft weer een hartstikke leuk beeld opgeleverd! Het resultaat vind je terug in het boek.
Openbaar toilet ‘de Jordaan’
Rond de middag begon het écht druk te worden. Steeds meer mensen gingen de vrijmarkt op en de feestvierder ging in groten getale naar de Jordaan. Daar is tenslotte het grootste feest. Na enkele uren sta je muurvast en wordt er omgeroepen om niet meer naar de Jordaan te komen. Het feest was rond 14u al in volle gang. Overal waar je liep zag je kleine feestjes, karaoke en gezelligheid. De flessen wijn, zelfgemaakte cocktails en bier vlogen je om de oren.
Daar waar veel alcohol wordt gedronken, en dan met name bier, daar wordt er geplast. Héél veel geplast. De Jordaan, de mooiste buurt van Amsterdam, veranderde in een mum van tijd in een openbaar toilet. Wat je ook keek, de leuter werd uit de broek gewipt voor een plasje. Onder de boom, in de grachten, de tuin of zelfs de voordeur; schaamte bleek niet meer te bestaan. Overigens waren het niet alleen de heren die een plasje pleegden. Ook de dames gingen geregeld met de billen bloot.
Plaskrul: een bittere noodzaak
De mensen die niet wilden wildplassen stonden in enorme rijen voor een dixi of plaskrul. De nood was enorm hoog. Anderen zagen daar een leuke verdiensten in en openden hun toilet voor een euro per bezoek. Tijdens Koningsdag verdien je meer dan 10 mensen die hun spullen op de vrijmarkt verkopen.
Een plaskrul blijft nog redelijk schoon, maar de dixi’s waren ontzettend smerig. Maak je geen illusies. Je denkt wellicht dat de mannen de dixi’s onderplassen, maar het zijn ook vrouwen die er een bende van kunnen maken. Schoonmaakdoekjes of een wc-rol in de tas was absoluut geen overbodige luxe.
Elk jaar hetzelfde gezeik
Een dag na koningsdag hoor je de verhalen over het wildplassen. Boze bewoners spreken zich uit en de politiek vraagt om handhaving om het wildplassen te kunnen beboeten. De gemeente en de politiek slaan de plank enorm mis, elk jaar opnieuw. Je weet van tevoren dat Amsterdam een openbaar riool wordt tijdens dit soort dagen. Toch worden er maar enkele toiletten bijgeplaatst. In totaal zal het vast om een groot aantal toiletten gaan, maar dat weegt niet op tegen de enorme mensenmassa tijdens dagen zoals Koningsdag en Gay Pride. Wat de gemeente dit jaar goed heeft gedaan, is dat ze toiletten voor vrouwen én gehandicapten hebben geplaatst, te zien in onderstaande foto.
Lees verder na de foto.
Mijn persoonlijke mening, na jarenlang onderzoek gedaan te hebben, is dat het gaat om geld. De gemeente was (tot 2022) vanwege o.a. financiële redenen niet bereid om meer openbare toiletten te plaatsen. Dan is de gemeente ook niet bereid om enorme bedragen uit te gaan geven aan extra toiletten voor een dag als Koningsdag. Dit soort dagen laten zien dat de plaskrul een bittere noodzaak is. Natuurlijk, ook vrouwen moeten naar de wc, maar het zijn de mannen die sneller geneigd zijn tot wildplassen. Het zal een jarenlange strijd worden om het gedrag van de wildplasser aan te passen, als dat überhaupt mogelijk is, maar laten we tegen die tijd het wildplassen zoveel mogelijk tegengaan op dit soort dagen door voldoende toiletten te plaatsen.
Wat vind jij van deze kwestie?