Op woensdag 18 december werd in alle vroegte het eerste Amsterdamse MVG-toilet geplaatst in het Oosterpark. Dit MVG-toilet is de eerste van ongeveer 20 exemplaren die de komende jaren in Amsterdam geplaatst zullen worden. MVG staat voor Man-Vrouw-Gehandicapt.

Zelfreinigend toilet

Het MVG-toilet in het Oosterpark heeft èèn normaal toilet, èèn gehandicapten-toilet en twee urinoirs. Het toilet is volledig zelfreinigend. Bij elk bezoek worden de toiletkom en vloer gereinigd zodat elke bezoeker van een schoon toilet gebruik kan maken. Het is de bedoeling dat het toilet gratis te gebruiken is, maar betaald op bepaalde tijden om overlast te voorkomen. Er wordt nu onderzocht of dit mogelijk is.

Het toilet moet nog worden aangesloten op water en elektra. De gemeente verwacht dat het toilet begin februari in gebruik kan worden genomen.

 

 

Opvallende klavertjes

Een opvallend detail is het herkenbare patroon aan de buitenkant. Je ziet namelijk de klavertjes van de traditionele Amsterdamse plaskrul die sinds 1880 in en rond Amsterdam te vinden is. De plaskrul in het Oosterpark zal worden verwijderd zodra het MVG-toilet functioneel is. Dat is erg jammer, want de plaskrul in het Oosterpark is het enige lage model in de stad.

Belangrijke test

In andere grote Europese steden vind je dit type toilethokjes volop en daar lijkt het goed te gaan. Amsterdam gaat de grote test de komende jaren tegemoet. Zijn de toiletten voldoende bestand tegen vandalisme, slapende dak- en thuislozen en graffitikunstenaars? En zullen de urinoirs niet verstopt raken zodra er een doekje of ander afval in wordt gegooid? De tijd zal het leren.

 

 

4 miljoen euro

In het kader van toegankelijkheid wil de gemeente Amsterdam het aantal openbare toiletten vergroten in de stad. Na ruim 100 jaar gesteggel en discussiëren heeft de gemeente Amsterdam vanaf 2024 eindelijk budget vrijgemaakt voor het plaatsen van nieuwe openbare toiletten: in totaal 4,6 miljoen euro. Dat is hard nodig, want voor vrouwen, gehandicapten, buikpatiënten en ouderen zijn er zeer beperkte mogelijkheden om naar het toilet te kunnen. Deze toiletten zullen voornamelijk geplaatst worden in parken en andere groene recreatiegebieden.

Deze nieuwe toiletten zijn ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Sanitronics, het bedrijf dat de aanbesteding heeft gewonnen. Sanitronics heeft zich de afgelopen 20 jaar gespecialiseerd in het ontwikkelen van schone en functionele toiletsystemen. Zij zullen de toiletten leveren, installeren en beheren.