De krul zal uit Amsterdam verdwijnen, dat is zeker. De gemeente Amsterdam hanteert een uitsterfbeleid. Dot houdt in dat, als een krul vervangen moet worden, er geen nieuwe krul voor in de plaats komt. Wanneer de krul precies zal verdwijnen is onzeker. De gemeente heeft namelijk geïnvesteerd in onderhoud. Zo hebben alle krullen in de zomer van 2023 een nieuw schilderbeurt gekregen. Ik liep mee met Alwin van De Swart Services.

Schilderen van de plaskrul

Alle 37 krullen in en rond Amsterdam krijgen deze zomer een schilderbeurt. O.a. Alwin is hier verantwoordelijk voor. Alwin vertrekt dagelijks vroeg vanuit Den Haag naar Amsterdam om de krul van een nieuwe schilderlaag te voorzien.

Dit gaat als volgt: de krul wordt allereerst aan de binnen- en buitenkant geschuurd. Na het schuren wordt de krul stofvrij gemaakt en wordt de grondverf aangebracht. Vervolgens wordt de krul opnieuw licht opgeschuurd voordat uiteindelijk het grachtengroen erop wordt gesmeerd. De krul wordt van tevoren schoongemaakt, maar Alwin gooit er af en toe een wondermiddel in om het weer naar bloemetjes te laten ruiken. Tijdens het schilderen is de krul gesloten.

 

 

Boek over de plaskrul

Het boek over de plaskrul vordert gestaag. De laatste foto’s worden deze zomer gemaakt, alle teksten en interviews worden daarna uitgeschreven. Een uitgebreider interview + foto’s over het onderhoud is in het boek terug te lezen, samen met nog vele andere onderwerpen.

 

UPDATE – Het boek is inmiddels te bestellen via mijn shop.