De krul verdwijnt vroeg of laat uit het straatbeeld van Amsterdam. Het 150 jaar oude urinoir is niet inclusief en past niet meer bij deze tijd, aldus de gemeente. De krul wordt systematisch vervangen door een MVG-toilet. Hier lees je waarom dit een slecht idee is en waarom de krul moet worden behouden.

MVG-toilet

MVG staat voor Man-Vrouw-Gehandicapt. Het is een afsluitbaar toilethokje waar iedereen naar het toilet kan. Een bezoekje kost 0,70 cent en het is (semi)zelfreinigend. Momenteel vind je het MVG-toilet op o.a. het Koningsplein, Leidseplein en Leidsebosje.

Op korte termijn wordt de krul in het Oosterpark vervangen door een MVG-toilet. Eerder werd de krul op de Noordermarkt al weggehaald na klachten. Ook deze zou vervangen worden door een MVG-toilet, maar er kwam veel weerstand van buurtbewoners waardoor dit plan voor nu in de vrieskist is gestopt

Twee problemen

Als je het over de krul hebt, dan hoor je vaak de opmerking: ‘waar moeten de vrouwen dan plassen? Dit is niet eerlijk!’  Hoewel dit een terechte vraag en opmerking is, heeft dit niets met de krul te maken. Er zijn namelijk twee problemen. Enerzijds heb je het wildplasprobleem, anderzijds heb je het gebrek aan toiletten voor vrouwen, gehandicapten en ouderen. Dit staat los van elkaar.

Wildplassen is al eeuwenlang een groot probleem in de stad en zorgt tot op de dag van vandaag voor veel overlast. De krul zorgt ervoor dat mannen minder wildplassen en dat de overlast sterk wordt verminderd. Hoewel de krul vrij anoniem in het straatbeeld staat, weten veel mannen de krul op hun duimpje te vinden.

Het gebrek aan toiletten voor vrouwen (en ook gehandicapten, buikpatienten en ouderen), is niets nieuws. Ook in de vorige eeuw werd er bewust voor gekozen om deze faciliteiten niet neer te zetten. Dit had meerdere redenen waar ik in mijn boek Gezeik in Amsterdam dieper op in ga. Dit is een kwalijke zaak. Niet snel genoeg naar de wc kunnen is tenslotte een vorm van vrijheidsbeperking.

 

 

MVG-toilet op Koningsplein.

 

 

Geduld is een schone zaak

De gemeente Amsterdam hanteert een uitsterfbeleid voor de krul. Dit houdt in dat de krul langzaam, maar zeker uit het straatbeeld verdwijnt. De gemeente Amsterdam wil een inclusieve stad zijn en daar hoort een stinkende krul, die enkel gebruikt kan worden door mannen, niet bij. De krul zal systematisch worden vervangen door het MVG-toilet.

Dat is een slecht idee. Een MVG-toilet biedt namelijk geen oplossing tegen het wildplassen. De drempel om gebruik te maken van een MVG-toilet is een stuk hoger. Het kost geld en je kunt er niet altijd meteen in. Als een man moet wachten totdat hij kan plassen, dan gaat hij al snel op zoek naar een andere plek waar dat wel meteen kan. Dit kan een boom zijn die in de buurt staat, maar het zal waarschijnlijk de achterkant van het toilethokje zijn. De vrouw of gehandicapte wacht wel. Zij hebben nu eenmaal weinig keus.

Kijk even naar onderstaande foto. De krul was eventjes bezet en zonder aarzelen ritst meneertje ongeduld zijn broek open, wipt hij zijn willie eruit en begint hij op klaarlichte dag in de gracht te zeiken. Laat ik nu net met camera en statief aan de overkant van de gracht staan om dit moment in beeld te brengen. Een prachtig beeld voor het boek, een beeld dat meer zegt dan 1000 woorden.

 

 

Het moet elkaar aanvullen

Begrijp mij niet verkeerd: ik vind het super dat er meer MVG-toiletten in de stad komen! Maar waarom moet dit ten kosten gaan van de krul? Haal je de krul weg, dan neemt het wildplasprobleem toe en daarmee ook de overlast die daarbij komt kijken. Haal je de krul weg, dan gaan deze mannen wellicht in de rij staan voor het MVG-toilet waardoor de wachttijd langer wordt. De gemeente vindt dat natuurijk niet erg, want de stinkende krul is verdwenen en het betekent meer centjes op de bankrekening van de gemeente.

Ik ben van mening dat het een het ander niet moet vervangen, het moet elkaar aanvullen. Ja, de krul stinkt, maar dat hoort bij een stad als Amsterdam. Laat Amsterdam nou niet veranderen in een brave stad waar niks vies of anders mag zijn. Laat het nog een beetje rebels blijven. Daarnaast is het een Amsterdams ontwerp en staat het al sinds 1880 0p de grachten.

Wat vind jij van deze kwestie? Laat het mij en anderen weten door een reactie achter te laten onder dit bericht.

Bestel het boek

Wil jij meer weten over Amsterdams meest beruchte stadsmeubilair? Bestel dan mijn boek Gezeik in Amsterdam: 192 pagina’s met prachtige fotografie die je meeneemt door de straten van Amsterdam, afgewisseld met interessante feitjes, weetjes en informatie over de Amsterdamse krul. Wist je bijvoorbeeld dat …

Bestel hier het boek.

 

Plaskrul tas Amsterdam