Afgelopen weekend bracht ik een bezoek aan de stad Brugge. Wat is Brugge toch een prachtige stad, ik heb er enorm van genoten. Hoe doet Brugge het op het gebied van toiletten?

Even vooropgesteld: ik ging niet naar Brugge toe om de toiletten vast te leggen. Ik was daar puur om te genieten van de stad, het eten en het heerlijke zonnetje. Toch kan ik het niet laten om er een paar op te zoeken. Ik pakte de Plaskaart erbij en ging op zoek naar enkele toiletten. Foto’s zijn gemaakt met de smartphone.

Urinoirs in Brugge

Op de plaskaart zag ik een urinoir bij de St Annakerk. Ik was daar in de buurt, dus ik besloot een kijkje te nemen. Na even goed zoeken zag ik het: in de hoek van de kerk zag ik een stenen muurtje met daarop een bordje: app HogeNood. Dit is het urinoir. Het is een mooi betonnen urinoir en er is plek voor drie mannen.  Vervolgens ging ik naar het urinoir bij de Sint-Gilliskerk. Dit is eenzelfde urinoir als bij de St Annakerk.

Wat mij opviel was de zichtbaarheid van deze urinoirs. Ze zitten enorm verborgen en gaan goed op in de omgeving.  Ik moest goed zoeken, maar uiteindelijk zag ik het HogeNood bordje. Als ik dit bordje niet had gezien, dan was ik er zo voorbij gelopen. Als je een toilet zoekt en je weet niet waar je moet zoeken, dan zou je er zonder pardon voorbij lopen. Wat vind jij van deze urinoirs?

 

Urinoir St Annakerk Brugge.

Urinoir Brugge St Annakerk

Urinoir plasplan Brugge

Urinoir Sint-Gilliskerk Brugge.

 

RVS plaskrul

Naast de betonnen urinoirs en de plashokjes heeft Brugge ook RVS plaskrullen. Ze zijn er in enkele varianten, maar ook in dubbele varianten. De dubbele variant bestaat in feite uit twee solo toiletten die in een S-vorm zijn geplaatst. De ingang van beide toiletten zijn apart van elkaar. De bovenkant is volledig dicht, maar ook deze krul is open aan de onderkant. Binnenin vind je een urinoir: je plast niet tegen een natuurstenen schot aan zoals in Amsterdam.

Wat meer richting het centrum vind je meer openbare toiletten die ook door vrouwen en gehandicapten gebruikt kunnen worden. Die komen in de vorm van toilethokken (ook met urinoirs) of bij de in- en uitgang van parkeergarages.

 

Toiletten plasplan Brugge plaskrul

Toiletten plasplan Brugge plaskrul

Toiletten plasplan Brugge plaskrul

Openbare toiletten Brugge

Openbaar toilet voor man, vrouw, gehandicapt.

 

Plasplan Brugge

Brugge begrijpt dat goede openbare toiletvoorzieningen belangrijk zijn en heeft in het verleden stappen gezet om dit te realiseren. De stad Brugge heeft sinds 2016 zelfs een waar Plasplan. Met dit Plasplan willen ze het wildplassen verminderen en de zichtbaarheid vergroten. De burgemeester gaf aan dat er al een ruim aanbod was, maar dat vooral de vindbaarheid een probleem was.  Dit probleem hebben ze opgelost door de HogeNood app te lanceren en door een plaskaart te maken. Op de plaskaart kan je zien waar je naar het toilet kunt in Brugge. Met het plasplan kwamen er ook meer openbare toiletten bij in de vorm van urinoirs en dames-wc’s.

Sinds november 2021 heeft Brugge een versneld plasplan. Dit is een vernieuwd plan van aanpak voor 2021-2024 om de stad Brugge klantvriendelijker en gastvrijer te maken. Comfortabel, goed onderhouden en klantvriendelijk sanitair is één van de manieren om dit te realiseren.

Brugge is dus goed bezig! Veel andere steden kunnen hier een voorbeeld aan nemen. Wat vind jij hiervan?