Het is tijd voor een nieuwe update over het boek over de plaskrul in Amsterdam. Dit keer vertel ik meer over hoe ik het fotograferen van de krullen aanpak.

Plaskrul fotograferen

Ik fiets wekelijks een rondje door de stad. Daarbij fiets ik vele kilometers en fiets ik soms op een dag door alle stadsdelen. Tijdens dit rondje ga ik alle krullen langs in Amsterdam. Hoe staan ze erbij, is er iets veranderd en kan ik nog iets leuk op de foto zetten? Soms is er een week lang niets veranderd en maak ik geen foto’s. De volgende week kan dit compleet anders zijn en zie je bij meerdere krullen iets interessants, leuks of grappigs. Dan zet ik dit uiteraard zo leuk en mooi mogelijk op foto. Het leuke hieraan is is dat je elke week kleine veranderingen ziet. Als er dan iets veranderd, dan heb ik dat meestal vrij snel door.

De lengte van het fotograferen varieert. Soms stap ik van mijn fiets af, maak ik een paar foto’s en fiets ik na 5 minuten weer verder. Soms duurt het langer en sta ik met statief een paar uur lang te wachten tot het juiste moment zich laat zien

Ook als ik niet mijn wekelijkse rondje fiets houd ik altijd de krullen in de gaten. Als ik in de buurt ben van een krul loop ik toch even om om een kijkje te nemen.

 

Plaskrul Amsterdam Nieuwmarkt

 

Seizoenen en het weer

Ik fotografeer de krullen het gehele jaar door, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. We hebben bijvoorbeeld net de winter achter de rug. De bomen zijn dan kaal en mensen zijn dik aangekleed. Dat is toch anders dan groene bomen en mannen die met sandalen in de krul hun plasje doen. Op de foto maakt dit een wereld van verschil.

Uiteraard let ik ook goed op de weersomstandigheden. Als er dichte mist is of er sneeuw ligt, dan ga ik naar buiten en fiets ik weer mijn krullenroute. Hetzelfde geldt voor een zonovergoten dag of als regen en zon zich elkaar snel afwisselen. In het laatst genoemde voorbeeld heb ik de pot met goud aan het einde van de regenboog gevonden in een plaskrul (deze foto ga ik hier niet delen, die vind je in het boek ;-)).

Ik wil een zo groot mogelijke variatie aan foto’s. Dit doe ik niet alleen om het interessant te maken, maar ook omdat de krul 24/7 en 365 dagen per jaar haar diensten verleend aan de inwoners en bezoekers van de stad Amsterdam.

 

Taking a Piss in Amsterdam

 

Spanning en sensatie

Ik let ook op bepaalde gebeurtenissen. Een voorbeeld van zo’n gebeurtenis is bijvoorbeeld een klimaatmars of demonstratie op het Museumplein. Stiekem hoop ik dat de menigte op het Museumplein een pak slaag krijgt door de politie en wordt verdreven in de Lairessestraat. Tsja, dat levert toch vaak een dramatisch plaatje op. Als ik dit tafereel met een krul kan vastleggen, dan heb je een prachtig beeld voor het boek. De krul ziet tenslotte alles en maakt alles mee in de stad.

Wat doe ik bijvoorbeeld tijdens Koningsdag en Gay Pride? Dan ga ik met mijn camera op stap om de krullen te fotograferen. De feestjes sla ik helaas over, want dit zijn momenten die tenslotte maar één keer per jaar voorkomen. Ik zou het vervelend vinden om nog een jaar te wachten met het uitbrengen van mijn boek…

Kortom, de krul wordt op alle momenten van de dag en alle momenten van het jaar gefotografeerd. Op dit moment heb ik al duizenden foto’s gemaakt, maar slechts een kleine selectie haalt het tot het boek.

Bestel het boek in de shop

Het boek van 192 pagina’s is inmiddels beschikbaar en te bestellen via de shop.